Porselen nedir? Sunduğu avantajları nelerdir?

Porselen şu anda pek çok alanda kullanılan bir malzeme olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle, mutfak ürünlerinde ve ev aksesuarlarında kullanılan porselenin tarihi çok çok eskilere dayanıyor. Porselenin üretimine ilk kez M.Ö 1600’lü yıllarda rastlanıyor. Porselen kullanımıyla dikkat çeken Çin’de başlayan bu ilk üretimler, savaşlar ve türlü sebeplerle başka bölgelere de taşınıyor. Porselenin bilirliğinde Marco Polo’nun ve diğer denizaşırı seyahatler yapan tüccarların büyük payı bulunuyor.

Porselen günlük kullanımların yanında, ölçü malzemeleri, döküm malzemeleri, alçılar, diş hekimlerinin kullandığı kalıplarda ve pek çok alanda karşımıza çıkıyor. Peki porselen neyden oluşuyor? Porselen doğal kaynaklı hammaddelerden üretilen ürünlerin oluşturduğu seramik grubunun elemanı olarak görülüyor. İçinde oransal açıdan, yüzde 50 kaolin, yüzde 25 kuvars ve yüzde 25 oranında feldispat bulunuyor.

L'objet Limoges Porselen Yemek Takımı

Bu maddelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan porselene kolay kıvam verilmesini sağlayan şey ise kaolin oluyor. Beyaz renginin kazandırılması için de kullanılan kaoline, kuvars eşlik ediyor. Kuvars, porselen ürünlerin iskelet yapısının kazanması için gerekli. Bunun yanı sıra camsı faz oluşumunu sağlayan feldispat içinde önemli bir oranda çözünerek, porselen hamurunun sert, camsı, ısıya ve kimyasal etkilere dayanıklı olmasını sağlamasıyla biliniyor.

Porselenin yüksek sıcaklıklarda ısıtılarak üretilmesi ise bu ürünü diğer çanak çömlek türlerine göre daha dayanıklı hale getiriyor. Daha sert ve daha dayanıklı olan porselen, yarı saydam yapısıyla da dikkat çekiyor. Kabaca üç kategoride konumlandırılan porselen, sert, yumuşak ve kemik olmak üzere üç şekilde karşımıza çıkıyor. Çin’de genellikle porselenlerin pek çok türü üretildiği için diğer ülkelerde de kaliteli olanı ve makbul olanı Çin porseleni oluyor. 

Kemik çini gerçekten de kemikten oluşuyor. Bu ince porselen oluşturulmasını sağlıyor ve burada inek kemiği kullanılıyor. Kemik kül haline getiriliyor ve  porselen formülün yüzde 50'sini oluşturabilir. Kemik çini, on sekizinci yüzyılın ortalarında İngiltere'de geliştirildi. İyi bilinen kemik çini markaları Royal Crown Derby, Royal Worcester ve Wedgwood'dur.

Porselenin farklı türleri farklı alanlarda kullanılıyor olmasıyla birbirinden ayrılıyor. Örneğin bizim çoğunlukla gördüğümüz dekorasyon için olan porselenlerde sert hamurlu porselen kullanılıyor.

Porselenin avantajlarından birisi olan dayanıklılığı ve sertliği, elektrik yalıtım malzemesi olarak kullanılmasını, yapı malzemesi olarak kullanılmasını banyo armatürleri olarak kullanılmasının da yolunu açıyor. Türkiye’de bilindiği üzere, Yıldız Porselen, Kütahya Porselen, Güral Porselen, Porland Porselen, İstanbul Porselen, Sümerbank Porselen gibi markaların ürettiği porselenler ünlüdür ve dünyaya da ihraç edilir.

Porselenin mutfakta genel anlamda diğer ürünlere göre daha sağlıklı olduğunu söylemek mümkün. Bunun yanında tat ve koku sindirmeyen yapısı sayesinde porselen ürünlerin yeniden kullanımında izler ve kokular kalmıyor. Bunun yanında günümüzde mikrop barındırmayan ürünler oldukça önemli, porselen de tam bu noktada karşımıza çıkıyor.  Temizlemesi kolay olan porselenin aynı zamanda mikrop tutmadığını da söylemek mümkün. Özel yapısı sayesinde mikrop oluşumunu engellemesinin yanında bir de ve hijyenik bir yapı oluşturuyor. Kolay temizlenmesi ile de aynı zamanda vakitten kazanç sağlıyor. Yemeklerin ve içeceklerin ısısını daha uzun süre koruyor olmasıyla da yiyeceklerin ısılarının da bir süre daha muhafaza edilmesini sağlıyor.

Daha önceki paragraflarda da söylediğimiz gibi porselen sert yapısı sayesinde içerisinde bulunan içeceklerin sıcaklıklarını koruyor. Eğer kaliteli bir porselen satın almışsanız, dayanıklılığı sayesinde uzun ömürlü bir hale geliyor. Ayrıca bazı markalar sayesinde porselen oldukça estetik ve şık hale getiriliyor. Yine tercih edilen porseleninin yapısına göre, farklı avantajların sağlandığını söylemek mümkün.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek için web sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Onayla